Фото: Каде учат нашите, а каде финските и корејските основци?

Loading...

Додека децата во Финска и Јужна Кореја на располагање имаат LED екрани и лаптопи, a нашите ученици деновите ги поминуваат во услови во кои скоро ништо не се менува.Додека децата во Финска и Јужна Кореја на располагање имаат LED екрани и лаптопи, a нашите ученици деновите ги поминуваат во услови во кои скоро ништо не се менува.
Македонија – Заостануваме во секој поглед
За околу 220.000 основци и средношколци во Македонија вчера започна учебната година. Учениците повторно се враќаат во училишните клупи, а за некои, односно за првачињата, прв пат ќе заѕвони училишното ѕвонче кое ќе го означи почетокот во светот на стекнување знаења. Но, какви се училниците и условите за учење кај нас?!
Сепак, ако се споредат условите во кои учат децата во Македонија и децата во Финска и Јужна Кореја, јасно е во колкава заостанатост се нашите деца и немаат некоја голема причина за радост. На првата фотографија можете да погледнете како изгледа една училница во Македонија во 2013 година.
Во многу од училиштата децата користат клупи и табли кои ги користеле нивните родители.
На следната фотографија прикажано е како изгледа една училница во Финска, а третата е фотографија од училница во Јужна Кореја.

И додека нашите ученици имаат на располагање стара табла, сунѓер и креда,нивната генерација во Финска учи со помош на проектор, LED екрани и лаптопи. Слична е ситуацијата и во Јужна Кореја, каде училниците се такви што децата немаат желба да ги напуштат.Додека децата во Финска и Јужна Кореја на располагање имаат LED екрани и лаптопи, a нашите ученици деновите ги поминув

loading...
Loading...