Фото: Како изгледа новиот Интернет свет?

Еве еден потполно нов начин на гледање на светот: карта која ја покажува положбата на секој уред, кој е конектиран на Интернет.  Сликата е дело на Џон Матерли, основач на компанијата Шодан, која се занимава со сите уреди поврзани на Интернет.
Боите покажуваат колку уреди се наоѓаат на одреден простор. Ако точките се црвени, тоа значи повеќе уреди. Што се посветли, толку се помалку. Некои области немаат точки, но можете да забележите една точка во близина на Гренланд. Корисникот на Reddit, 2pete, ја идентификуваше како опсерваторија на  NOAA (The National Oceanic and Atmospheric Administration).

Матерли на Твитер објасни како ја создал оваа карта:
„Техничките аспекти се многу јасни и недвосмислени: праќајки барање PING на секоја IP адреса на Интернет, соберете ги позитивните одговори и потоа нацртајте ги на карта“ – напиша тој.
Потребни му беа околу 5 часа за да ги дознае податоците и уште 12 за создавање на картитеСликата е дело на Џон Матерли, основач на компанијата Шодан, која се занимава со сите уреди поврзани на Интернет.
Боите покажуваат колку ур

Пронајдете не на следниве мрежи: