Фото: Мистериозно светло на планината Динара

Loading...

Јозо Зебиќ и Иван Витиќ биле едни од планинарите кои викендов се искачувале на Динара. На патот кон планинарскиот дом, на надморска височина од 1.369 метри,на планината Динара ги изненадила  чудна глетка  на огромна дупка одалечена околу 50 метри од стазата. Дупката била со  дијаметар од пет и длабочина од три метри. Навикнати да гледаат вакви јами, но оваа била поспецифична од претходните бидејќи чудна светлина зрачела од неа.

На почетокот мислеле дека некој логорува и дека светлината е од оган кој е запален , но како се приближувале сватиле дека во неа има само снег.Планинарите околу 15 минути го набљудувале феноменот.

„Не можеме да објасниме што видовме. Најлогично е дека некоја дупка ја задржува дневната светлина, бидејќи и кога се стемни, светлината уште зрачеше со истиот интезитет“, раскажал Иван за хрватскиот медиум Крометео
извор:dnevnik.hrЈозо Зебиќ и Иван Витиќ биле едни од планинарите кои викендов се искачувале на Динара. На патот кон планинарскиот дом,

loading...