Фото:Решена светската мистерија:Еве како се изградени пирамидите!

Научниците од Холандија, дојдоа до заклучок дека во изградбата на пирамидите и огромните камени блокови помогнала водата.Научниците од Холандија, дојдоа до заклучок дека во изградбата на пирамидите и огромните камени блокови помогнала водата. Песокот има помало триење кога е мокар и се смета дека бил полеван со вода, се со цел полесно да се пренесат блоковите.

Холандските научници веруваат дека го решиле вековното прашање за тоа како античките Египќани пренесувале огромни блокови од камен за да се изградат пирамидите. За се им помогнала водата!

Физичари од Универзитетот во Амстердам и локалната фондација за основните студии на материјата тргнаа од претходната претпоставка дека Египќаните камените блокови ги товарале на санки и ги влечеле по песок низ пустината.
Истражувачите го додаваат она што го знае секој кој има шетано низ песок: Многу полесно е да одиме ако песокот е влажен, отколку кога е сув. Па кога се влечат санки – влажниот песок како основа значително помага во пренесување на блоковите.
Научниците од Холандија, дојдоа до заклучок дека во изградбата на пирамидите и огромните камени блокови помогнала водата. Песокот има помало триење

Пронајдете не на следниве мрежи: