Фото+Видео: Факти за Пајо Паторот кои не сте ги знаеле!

Loading...

Доналд Фаунтлерој Дак е полното име на Пајо Паторот! 
Овој анимиран лик или дизниев јунак за првпат се појавува на 9 јуни 1934 година, во цртаниот филм „Паметна кокошка“ во која тој и неговиот пријател г-дин Свиња се толку мрзели што одбиваат сè да работат, но затоа постојано танцуваат.
Што сè ќе се случува понатаму во приказната, погледнете во видеото.

Во 1937 година, Пајо Паторот добива сопствен цртан филм, а на врвот ќе се искачи кога Дизни ќе ги создаде неговите внуци: Рајо, Влајо и Гајо.
Пајо Паторот секогаш носи морнарска кошула, но не носи панталони и токму поради тоа тој бил забранет во Финска.

 
За ваквиот изглед на еден од омилените дизниеви јунаци, заслужен е американскиот цртач – Карл Баркс.

 
Неговиот смешен глас го позајмува Кларенс „Даки“ Неш, а по неговата смрт во 1985 го заменува Тони Анселмо.
Овој мрзелив патор кој денес треба да има 80 години ги освои срцата на милиони гледачи пред малите екрани. Истите тие, уживаа во неговите несмасни потези и интересни „испади“ на лутина.

Пајо Паторот има сопствена ѕвезда на улицата на славните во Холивуд.
Во 1942 година добива оскар за најдобар краток анимиран филм.
  
Овој анимиран лик или дизниев јунак за првпат се појавува на 9 јуни 1934 година, во цртаниот филм „Паметна кокошка“ во к

loading...
Loading...