Гладувањето може да ви го уништи метаболизмот

Губењето на тежина, често се вели, се должи на согорувањето повеќе калории отколку што се внесуваат. Но, наглото кратење на калориите кои ги внесувате може да влијаат лошо на вашиот метаболизам.Теоријата за прегладнување на организмот ја имаат слушнато многу луѓе кои се на диета: ако не внесувате доволно калории, метаболизмот се префрла во фаза на мирување и ќе се здебелите исто како кога јадете премногу. Нејзиното име е „хиперметаболизам“.
Оваа теорија не е псевдонаука, туку е природна реакција на телото и е малку покомлицирана од „калории внатре – калории надвор“.
Ваквата состојба на метаболизмот ни помага да преживееме. Овој начин на телото да задржи калории датира уште од предисторијата, кога количината на храна била непредвидлива и телото морало да се навикне на условите кои го опкружувале.
Нашиот метаболизам во такви услови научил да работи побавно, за да ја потисне гладта и да издржи подолго време без храна.
За да почнете да губите тежина преку прегладнување, морате да го ставите телото во многу критична состојба, во која константно ќе внесувате помалку калории отколку што ви се потребни, и тоа на подолг временски период.
Но тоа не значи дека ќе ја изгубите посакуваната тежина, туку тоа значи дека вашата мускулна маса ќе се намали, па затоа ќе забележите пад на килограмите.
Доколку сакате да изгубите тежина, многу подобро, а и поздраво, е да внесувате доволно калории во организмот, а потоа да вежбате или да бидете активни за да изгубите повеќе калории отколку што претходно имате внесено.Теоријата за прегладнување на организмот ја имаат слушнато многу луѓе кои се на диета: ако не внесувате доволно калории, метаболизмот се префрла во

Пронајдете не на следниве мрежи: