Годинава тутунарите насадија приближно исти површини како лани

Годинава тутунарите насадија приближно исти површини како лани, односно повеќе од 14.000 хектари. Од нив на 30 хектари, по неколку години, повторно се враќа и широколистниот тутун од типот „Вирџинија“.Со приближувањето на крајот на бербата, тутунарите годинава очекуваат помал род, но со подобар квалитет од ланскиот.
За оваа сезона склучени се 30.000 договори со 10 монополи кои од тутунопроизводителите сакаат да откупат 26.000 тони.
Поради добриот квалитет на родот и големата побарувачка, производителите очекуваат и повисока цена од ланската реколта кога се откупија 19.000 тони во просек по 185 денари за килограм.
Од вкупно засадените 14.000 хектари со оваа култура, годинава по долга пауза има и заинтересирана грчка фирма за откуп на широколистниот тутун од типот „Вирџинија“ кој е застапен на површина од 30 хектари.Со приближувањето на крајот на бербата, тутунарите годинава очекуваат помал род, но со подобар квалитет од ланскиот.
За оваа сезона склучен

Пронајдете не на следниве мрежи: