Google+ престанува да биде социјална мрежа?

Loading...

Компанијата Google неодамна и претстави на американската јавност за плановите во развој на Google+ каде што стана јасно дека оваа услуга се помалку ќе биде социјална мрежа, што му е првобитна функција, а се повеќе место каде корисниците ќе ги чуваат обработените видео записи и фотографии.Наместо неуспешниот обид да се натпреварува со Facebook, Google+ ќе проба да ја подобри услугата за складирање и разубавување на визуелниот материјал на корисниците. Оваа услуга останува за дружење, пишува New York Times, но е јасно дека акцентот ќе биде потенциран на други работи.
Не станува збор само за чување фотографии во облакот. Google сака со револуционерна промена да пристапи кон фотографиите, изјавил Вик Гундотра, претседател во компанијата-оддел за социјални мрежи.
„Google+ ви овозможува чување, обработка и испраќање фотографии. Сега ги воведува истите карактеристики и за видео материјалите. Калифорниската компанија најавува дека ќе постави алатки за да манипулира со кратките филмови, додека ќе ги подобрат старите алатки за разубавување на сликите.
Корисниците на Google+ може да сместат неограничен број на слики во помали резолуции, а од сега и филмови не подолги од 15 минути. За поголем формат, се наплаќа дополнително. Доколку заборавете во кој албум сте ги сочувале фотографиите, ќе можете да ги пронајдете со внесување на поимите кои се наоѓаат на нив, на пример, сонце, снег, бидејќи алгоритамот препознава што било насликано.
Google + е само една од многуте услуги кои тој ги нуди во најпрепознатлива форма на пребарување на интернет. Гундотра ја истакнал оваа платформа од 390 милиони корисници, која во мај се зголемила на 540 милиони корисници до октомври, но сепак е значително помалку во споредба со Facebook (1,2 милијарди луѓе на facebook).

Се укажала можност од друга страна, луѓето се почесто ги кршат своите телефони и таблети, а се помалку се одлучуваат за фотоапарати и камери. Google+ планира со овој податок да им пристапи на корисниците кои сакаат да си ги зачуваат мобилните на сигурно место. Корисниците на телефони кои функционираат со помош на Google и неговиот оперативен систем, Android, автоматски имаат можност да си ги зачуваат фотографиите на сигурно место. Тоа е уште еден обид на калифорниската компанија, која на љубителите на нивните услуги им ја приклони и на другите.
Ако знаеме дека Android е инсталиран на 74 отсто од смарт телефоните во вториот квартал оваа година, тогаш тоа е добра основа за ширење на Google+. Како што изјавуваат од Financial Times, Google од истите причини во најскоро време ќе ги примени правилата и на својот сајт за размена и гледање видео снимки од YouTube. Секој кој би сакал да остави коментар под видео записот, мора да има сметка на Google+.
Претходно било барано од заинтересираните корисници за услугата на  e-mail, Gmail да се аплицирана споменатата мрежа. Сепак, Google+ на пазарот на аматерски фотографии и домашни филмови, доаѓањето не е залудно, тој има веќе развиено “индустриска зона“ во која голем број на компании нудат чување и обработка на снимки.
Само стариот ривал на Google, Facebook, има 350 милиони луѓе на неговиот инстаграм.Наместо неуспешниот обид да се натпреварува со Facebook, Google+ ќе проба да ја подобри услугата за складирање и разубавување на визуелниот материј

loading...
Loading...