Google развива леќи што ќе се грижат за здравјето

Loading...

Лабораторијата на најголемиот интернет пребарувач, Google Lab која е позната по необичните проекти, соопшти дека прави леќи кои ќе го мониторираат здравјето на корисниците.Станува збор за контактни леќи за дијабетичарите, кои ќе им помогнат на пациентите да го контролираат нивото на глукоза.
„Развиваме интелигентни леќи кои ќе можат да го мерат нивото на глукоза во солзите“ – објавија научниците Брајан Отис и Бабак Парвиз на официјалниот блог на Google.
Тие објаснуваат дека новите леќи функционираат благодарение на процесорот кој ќе биде поврзан со минијатурен сензор на глукоза, кој ќе се наоѓа меѓу двата слоја на леќата.
Прочитајте повеќе на gsm.mkСтанува збор за контактни леќи за дијабетичарите, кои ќе им помогнат на пациентите да го контролираат нивото на глукоза.

loading...
Loading...