Google развива систем „четка за заби“

Loading...

„Гугл“ сака да се развие на хардверски план. Лери Пејџ – извршниот директор на „Гугл“ истакнал дека сака да развие повеќе услуги , кои би се користеле минимум два пати дневно исто како што се користи „четка за заби’.Пребарувачот на „Гугл“ и неговиот Андроид оперативен систем за мобилни уреди веќе го поминаа овој тест, а по неколку аквизиции, компанијата планира да стане голема и во хардверот, како што досега беше со софтвреите, развивајќи производи “а ла четка за заби“ во различни области: од робот до автомобил и контрола на, да речеме, греен систем на нашите домови.
Неговата најнова аквизиција е Nest Labs, производител на софицтицирани термостати и детектори за чад.
Од Гугл наведуваат дека на 13 јануари платиле 3,2 милијарди долари во готовина за оваа компанија. Досега најголемиот потег во хардверите, компанијата го повлече кога во 2011 година побуди 12,5 милијарди долари за купување на производителот на слушалки Motorola Mobility.
Во последните неколку месеци Гугл се посвети на компании од областа на роботиката. Тука пред се се’ Boston Dynamics, кој произведува четвороножни машини со имиња како “Големото куче“ и “Гепард“, кои можат да одат и трчаат. Инженерите на компанијата се зафатени со развивање на опрема за автомобили без возачи, како и уреди за “носење“, односно очила и слично.Пребарувачот на „Гугл“ и неговиот Андроид оперативен систем за мобилни уреди веќе го поминаа овој тест, а по неколку аквизиции, компани

loading...
Loading...