Ѓорчев: Од 2008 година се засадени 35 милиони дрвја во Македонија

Носителот на листата за пратеници од коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ во шестата изборна единица, Владимир Ѓорчев учествуваше во денешната акција за пошумување над селото Сиричино во рамки на „Денот на дрвото“. Тој и неговите соработници засадија по една садница црн бор.Тој посочи дека од 2008 година се засадени 35 милиони дрвја во Македонија, а само годинава дополнителни 2,6 милиони дрвца.
– Сумирано тоа значи 37 милиони засадени дрва во време на оваа Влада и оваа гарнитура на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата наспроти нула во времето на СДСМ. Исто така, предвидувме и 35 проекти со вкупна вредност од 240 милиони евра за заштита на животната средина, субвенции за набавка на печки и котли на пелети во висина од 30 илјади денари и субвенции до 70 отсто, како и носење гас во тетовско- гостиварскиот регион со што стопанските капацитети ќе бидат еколошки поприфатливи, цената на енергенсите пониска, стопанството покомпетитивно, нови работни места, а исто така ќе се овозможи поеколошко затоплување на домовите, рече Ѓорчев.
Додаде дека станува збор за сериозни проекти кои се во насока на зачувување на животната средина.Тој посочи дека од 2008 година се засадени 35 милиони дрвја во Македонија, а само годинава дополнителни 2,6 милиони дрвца.
– Сумирано

Пронајдете не на следниве мрежи: