Ѓорчев: СДСМ затвараше фабрики, ВМРО-ДПМНЕ отвара фабрики

Извозот од зоните во првите пет месеци е поголем од 700 милиони евра. Значи зоните имаат дневен извоз од околу 3 милиони евра, истакна пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Влатко Ѓорчев во својата реплика кон пратеникот Марјанчо Николов.-Замислете каква ќе беше состојбата во Македонија да ги немавме отворено овие 50 фабрики кои што се отворени изминатите неколку години. Мене ми е јасно дека состојбите не може да се споредуваат 50 фабрики отворени наспроти 0, ниту една никогаш отворена фабрика од страна на Влада на СДСМ. Јасно е тоа дека е поразително за вас, напротив имате затворено повеќе од 200 фабрики. Значи ние треба да спроедуваме 50 отворени, наспорти 200 затворени фабрики во времето на СДСМ, додаде Ѓорчев.
Тој рече доколку се збори за економијата на Македонија треба да се погледнат фактите и бројките.
– Конкретно еве на пример Грција од 2008 година до сега, Грција има вркупен пак на нивниот БДП од одколу 30% соседна земја на Република Македонија. Со милијарди и милјарди директна европска помош. За разлика од Грција која што има 30% пад на БДП, Македонија има 30 % раст на БДП во истоиод перид. Да ги споредиме пензиите во Македонија за време на Ставрески како министер за финансии пензиите се зголеми за 70%. Македонија има поголеми пезнии од Бугарија која е членка на Европксата унија.
На крајот Ѓорчев нагласи дека Македонија има извоз од 4 милјарди евра , додека за споредба Албанија има една милијарда евра извоз, а Косово 400 милиони евра.-Замислете каква ќе беше состојбата во Македонија да ги немавме отворено овие 50 фабрики кои што се отворени изминатите неколку години. Мене ми е ј

Пронајдете не на следниве мрежи: