ХЕРОЈ: Исламистите ЗАЖАЛИЈА што го земаа овој човек за заложник!

Швајцарскиот фотограф Лоренцо Винчигвера, кого исламските екстремисти на Филипините преку две години го држеле како заложник, успеа да се спаси така што на чуварот му го пресекол вратот.Винчигвера (49) и холандскиот фотограф Еволд Хорн, во февруари 2012 година беа заробени од страна на припадниците на исламистичката организација „Абу Сајаф“, во јужната филипинска провинција Тави-Тави, каде што дошле да набљудуваат и да снимаат птици.
Винчигвера го искористи моментот кога во џунглата изби вооружен судир помеѓу побунениците и владините сили. Тој почнал да се бори со едниот од чуварите и успеал да му ја земе мачетата со која му го пресекол вратот.
Му довикнал на својот колега да бега, но тој бил премногу болен и слаб за да може да трча. Во моментов се чува под полициска заштита.
Воената офанзива против групата „Абу Сајаф“ почна во октомври. Ова е најозлогласената група од сите побуненички групи на муслиманскиот југ од земјата, во кој преовладува христијанската вера.
Винчигвера (49) и холандскиот фотограф Еволд Хорн, во февруари 2012 година беа заробени од страна на припадниците на исламистичката организација &b

Пронајдете не на следниве мрежи: