Хрватска влезе во ЕУ, но ништо не се промени! Погледнете како живеат Хрватите

Loading...

Спектакуларни промени нема во Хрватска откако пред два месеца земјата стана членка на Европската Унија. Но било рано велат аналитичарите – Вистинските промени ќе се почувствувале дури по една-две години кога земјоделците ќе добиваат пари од фондовите на ЕУ, ќе произведуваат и ќе продаваат поевтина храна, па ќе расте и животниот стандард.На бенефитите се чека но во меѓувреме, владата во Загреб ја исполни првата обврска кон ЕУ со уплата на 70 милиони евра во европскиот буџет – во Европа изгледа за земање пари се чека, но не и за давање.
Позитивни работи
– Првиот психолошки сигнал дека сме во ЕУ е тоа што нема граница, па луѓето што живеат во близина на границата со Унгарија, Словенија, Италија, Австрија им е овозможено, на пример, секој ден слободно да одат на пазарување и никој ништо да не ги прашува. Но поголеми економски индикации не гледаме – вели за „Дневник“ економскиот аналитичар Дамир Новотни.
– Освен заминувањето на некои од младите образовани Хрвати, главно лекари и инженери, во потрага по работа во Унијата, отворањето филијали на странски банки и осигурителни компании што нудат поевтини услуги, според него, е знак дека промени ќе има.
Прочитајте повеќе на mkd-news.comНа бенефитите се чека но во меѓувреме, владата во Загреб ја исполни првата обврска кон ЕУ со уплата на 70 милиони евра во европскиот буџет –

loading...
Loading...