Игнорирањето на овие симптоми може да ве чини живот

Loading...

Препознавањето на алергијата на глутен, како и нејзините можни последици не е лесно, а особено во раната фаза, кога најчесто се игнорираат симптомите. За жал, стандардните медицински тестови за толеранцијата на глутенот не се доволно прецизни и се покажуваат како негативни, а луѓето и понатаму патат од низа тегоби, што може да доведат до сериозни компликации и болести. Овде ќе ги наведеме најважните симптоми, кои може да се јават по оброкот, но може и да траат со недели и да постанат хронични, водејќи до погрешни дијагнози, како автоимуни болести.-Проблеми со желудникот: Гасови, подригнување, вознемиреност и грчеви во стомакот, запек, дијареа…Овие симптоми се наречени симптоми на надразнети црева.
-Фибромалгијата не е болест, туку симптом. Тоа значи дека имате болки во мускулите и сврзните ткива.
-Емоционални проблеми, како раздразливост и ненадејни промени на расположението.
-Невролошки проблеми, како вртоглавицата, проблемот со одржувањето на рамнотежата и периферната невропатија која ги погодува периферните нерви доведувајќи до болка, слабост, морници или трнење на некое место од телото.

-Замор: Може да биде хроничен или по оброкот. Синдромот на хроничниот замор исто така не е болест, и ако ви постават таква дијагноза значи дека лекарот не е во состојба да ја одреди причината за заморот.
-Фоликуларна кератоза или „гускина кожа“. Настанува од недостатокот на масни киселини, што исто така е резултат на влијанието на глутенот на дигестивниот тракт.
Ако имате било кој од овие симптоми, неопходно е итно да посетите лекар за да ви биде дијагностицирано дали се работи за нетолеранција на глутен или нешто друго, бидејќи тие може да се симптоми и на многу посериозни состојби и болести.-Проблеми со желудникот: Гасови, подригнување, вознемиреност и грчеви во стомакот, запек, дијареа…Овие симптоми се наречени симптоми на надразнет

loading...