Имате икони- но дали знаете каде е вистинското место за нив во домот?

Loading...

Кое е најсоодветното место за иконите во домот? Кое е правилното место за нив? Еве неколку совети:Во ходникот – закачете ја иконата наспроти влезната врата, бидејќи ги благословува оние што влегуваат и оние што излегуваат од домот.
На источниот ѕид – свештеникот ќе ви каже дека иконата треба да се постави на источниот ѕид за да се запази правилото на црквата. Олтарот односно најсветиот дел во црквата е поставен на исток(тоа е делот каде влегуваат само свештениците) и додека трае службата верниците се свртени кон олтарот, односно кон исток.
Истокот во христијанството го симболизира Христовото Воскресение.  Исто така добро би било пред иконата на имате кандило што претставува еден вид почит кон светецот заштитник на домот.
Во детската соба – овде не е важно на кој ѕид се наоѓа иконата бидејќи децата се чисти и безгрешни како ангелите. Целта на иконата во детската соба е Ангелот покровител и светителот на вашиот дом деноноќно да бдеат над вашето мало богатство.
Повеќе на  mkd-news.com
 Во ходникот – закачете ја иконата наспроти влезната врата, бидејќи ги благословува оние што влегуваат и оние што

loading...
Loading...