Ирена Ристиќ ги навреди Ромите, но тие и возвратија

Реакција и револт на социјалните мрежи е настанот во кој Ирена Ристиќ сакајќи да се  прикаже како љубител на заштита на животните ги навреди сите Роми. Всушност таа акцентираше во врска со малтретирање на кобилата Аурора, дека виновни се нејзините сопственици , т.е. една Ромска фамилија.
Тогаш таа во заштита на кобилата Аурора, на својот ФБ профил Ромите ги нарече со најпогрди зборови.
Тоа предизвика лавина на реакциии како од Ромите така и од други, кој ја критикуваа поради нејзината генерализација.
Според последните случувања м голем број на Ромски НВО, здрженија , асоцијации и др, најавуаат тужба против Ирена Ристиќ и нејзиното недолично донесување отворен Говор на омраза.
Таа во име на својата реакција повторно се огласи, минимизирајќи ја нејзината реакција, и свртејќи го коментарот во поинаква конотациа, дека сепак, нејзината намера е да се подигне свеста за односот кон животните , а не дека сакала да навреди некого, најмалку Ромите.
Но во нејзиниот вокабулар нема ниту тронка срам и намера да се извини јавно за искажаната навреда.Всушност таа акцентираше во врска со малтретирање на кобилата Аурора, дека виновни се нејзините сопственици , т.е. една Ромска фамилија.
То

Пронајдете не на следниве мрежи: