ИСИС има над 200.000 борци во своите редови

Кабинетот на лидерот на ирачките Курди, Масуд Барзани соопшти дека ИСИС има повеќе од 200.000 борци. Според изјавата на шефот на Барзани, Фуад Хусеин, тој број е шест пати поголем од бројот, кој што неодамна го објави ЦИА.- Како што напредуваат и освојуваат нови територии, така нивната бројност се зголемува. Моментално контролираат подрачје на кое живеат помеѓу 10 и 12 милиони луѓе, што може да доведе до зголемување на бројот на активни џихадисти – рече Хусеин.
Според него, претходната проценка на американските разузнавачи дека ИСИС има 31.500 борци се однесувала на тврдото јадро.
– Зборуваме за „држава“ која се базира на милитаристички и идеолошки бази. Тоа значи дека секој кој умее да користи оружје може да биде дел од неа, иако тие на сите сакаат да им ги измијат мозоците – истакна Хусеини и додаде дека ИСИС користи тенкови и тешка артилерија од американско производство, која ја заплениле во Ирак, но и руска опрема до која дошле во Сирија.- Како што напредуваат и освојуваат нови територии, така нивната бројност се зголемува. Моментално контролираат подрачје на кое живеат помеѓу 10 и

Пронајдете не на следниве мрежи: