Истражување: Дали зборувањето на телефон додека возите е опасно?

Loading...

По секоја можна логика, зборувањето на мобилен телефон додека зборите ве дистрактира, а со тоа помалку внимавате на патот и постои поголема можност за сообраќајна несреќа. Но, за секоја поента, постои и контра-поента…По секоја можна логика, зборувањето на мобилен телефон додека зборите ве дистрактира, а со тоа помалку внимавате на патот и постои поголема можност за сообраќајна несреќа. Но, за секоја поента, постои и контра-поента…
Професори на Carnegie Mellon универзитетот направија анализа на 8 милиони сообраќајни несреќи во 8 различни американски држави. Тие го анализираа периодот помеѓу 2002-ра и 2005-та година, споредувајќи ги часовите пред 21:00 и по 21:00. Зашто баш ова време?
Според професорите, токму по 9 часот навечер мобилните оператори нуделе бесплатни повици, па имало зголемена активност во зборувањето на телефони. Анализирајќи ги податоците, dr. Saubarbh Bhargava и dr. Vikram Pathania заклучиле дека не постои зголемување на сообраќајните несреќи, иако постоело значително зголемување на бројот на повици по 9 часот. Со тоа, се докажало дека не постои корелација помеѓу зборувањето на телефон и сообраќајните несреќи.
Повеќе на: GSM.mkПо секоја можна логика, зборувањето на мобилен телефон додека зборите ве дистрактира, а со тоа помалку внимавате на па

loading...
Loading...