Јуриј Береза: Украинците ќе ја нападнат Русија

Еден од лидерите на украинските доброволци, Јуриј Береза, рече дека Украинците се подготвени да ја нападнат Руската Федерација.Тој истакна дека баталјоните кои се стационирани на истокот на Украина, покрај одбраната на своите територии, имаат намера да упаднат и во територијата на соседната земја.
„Зборувам во име на доброволните единици. Подготвени сме не само да ја одбраниме својата држава, туку и да ја напднеме Русија, каде што сакаме да ги саботираме групите кои што им помагаат на проруските сепаратисти“, рече Береза.
Неговото спомнување за можни воздушни напади е отстрането од емисијата која што е емитувана на украинската телевизија, со објаснување дека таквите изјави би ги направиле луѓето нервозни.
Береза е избран во украинскиот парламент, а единицата која ја предводи „Дњепар 1“, ја финансира украинскиот олигарх Игор Коломојски.
Тој неодамна беше мета на критиките, поради напуштањето на бојното поле во близина на градот Иловајск, каде што загинаа голем број на украински борци.Тој истакна дека баталјоните кои се стационирани на истокот на Украина, покрај одбраната на своите територии, имаат намера да упаднат и во територи

Пронајдете не на следниве мрежи: