Како да препознаете РАСИПАНО МЕСО

Loading...

Ако случајно ги пропуштивте нашите совети за безбедно чување и подготвување на храната, не грижете се и погледнете како при купувањето да препознаете расипано месо.Некогаш, убавата црвена боја може да лаже. За време на купувањето месо, обрнете внимание на следните детали.
-Очигледно, најпрво треба да го погледнете датумот и рокот на траење.
-Исто така, светлорозевата боја на месото не е показател дека месото е свежо, ниту пак ако е потемна значи дека е расипано. Бојата на месото зависи највеќе од изложеноста на кислород, па затоа во овој случај ќе мора да обрнете внимание на мирисот.
-Мирисот може да биде добар показател за состојбата на месото. Ако почувствувате дури и мала непријатност при мирисањето на месото, значи дека веројатно нешто не е во ред. Обратете внимание и на површината: ако месото е лигаво, значи дека бактериите на површината се активни.
-Ако купувате спакувано месо, обратете внимание на следното:

-Погледнете го рокот на произведување, не купувајте месо кое е блиску до истекувањето на рокот.
-Погледнете дали има течност под месото. Ако месото долго стоело, веројатно под него ќе се насобере течност.
-Ако нема насобрано течност, нежно притиснете го месото, бидејќи течностите може да се појават од страните при притисок.Некогаш, убавата црвена боја може да лаже. За време на купувањето месо, обрнете внимание на следните детали.
-Очигледно, најпрво треба да г

loading...