Како Индија со 74 милиони долари стигна на Марс?

Loading...

Индија лансираше вселенска сонда, која се стационираше во орбитата околу Марс, со што стана првата земја во Азија, која успешно стигнала до црвената планета, пишува „Business Insider“. Индиската вселенска организација ја изгради сондата „Мангалајан“, со користење на локална технологија и ресурси за префрлување на производство во некоја друга земја или со купување на скапи компоненти од странство.
Мангалајан е тежок 15 килограми, што е за 50 пати помалку од сателитот „Мавен“, кој неколку дена претходно стигна до Марс.
Агенцијата исто така направи само еден физички модел на леталото, што значително ја намали цената на проектот.

Мангалајан нема да слета на површината на Марс и затоа не му е потребна заштитна за слетување. Наместо тоа, Мангалајан ќе орбитира над површината на Марс и ќе го проучува нивото на метан во атмосферата.
Како додатно би ги намалиле трошоците, инженерите го моделираа леталото, исклучиво со помош на компјутерски софтвер, наместо правење на физички прототипови. Индиската вселенска организација ја изгради сондата „Мангалајан“, со користење на локална технологија и ресурси за префрлување на произ

loading...
Loading...