Како порно индустријата влијаеше на технологијата?

Loading...

Од првите денови на филмот, преку деновите на домашните видеа – до иднината на технолошките компании, порнографијата беше катализатор кој ја лансираше технологијата напред, додека продуктите кои не се поврзани со порнографијата стагнираа.Како порно индустријата ја обликуваше и редефинираше технологијата?
Порнографските филмови постојат уште од 1800-тите.
Во 1896 година, во филмот насловен како Le Coucher de la Mariée била прикажана жена како изведува стриптиз. Ова се смета за првиот порнографски филм. Поради високата побарувачка за ова ремек дело, француските филмаџии сфатиле дека луѓето се подготвени да платат за да видат жени кои се разголуваат на екран, па родена била порнографијата како жанр.
Порнографијата го стандардизираше супер 8 филмот
Во 1958 година, младиот британски фотограф Харисон Маркс почнал да снима кратки филмови на 8mm лента од жени кои се соблекуваат и позираат топлес. Овие филмови го добиле називот „гламур домашни филмчиња”. Како што технологијата напредувала, а можноста да се снимаат и гледаат актови во домашни услови станала стандард, продажбата на 8mm камери и проектори доживеала експанзија. Супер 8 камерите биле ефтини и екстремно лесни за користење, па поради ова станале стандард во порно индустријата.
Повеќе на GSM.MK
 Како порно индустријата ја обликуваше и редефинираше технологијата?
Порнографските филмови постојат уште од 1800-тите.

loading...
Loading...