Како социјалните мрежи ја уништуваат и најцврстата љубовна врска?

Луѓето кои поминуваат подолго време на социјалните мрежи, покажуваат поголем конфликт во нивните врски и имаат поголеми шанси за раскинувањеИстражувањата не можат точно да откријат зошто токму социјалните мрежи предизвикуваат вакво вид на проблеми. Засега, претпоставуваат дека сето тоа е поврзано со пребарувањата на Фејсбук, тогаш кога немате што да правите.Ако пребарувате на Фејсбук и забележите дека некоја атрактивна личност постирала на ѕидот на вашиот партнер, започнувате да се прашувате: „Која е оваа личност“. Ова е огромен катализатор за љубопитност – вели Тара Маршал, психолог на Универзитетот Брунел во Лондон.

„Пред социјалните медиуми, ако сакавте да дознаете информации за вашите поранешни партнери или нови партнери, требаше да бидете поиновативни. Моравте да предизвикувате ситуации за „случајно“ да се најдете. Требаше да вложите поголем труд. Сега, со Фејсбук кој е слободен, многу е полесно да ги следите луѓето“, додава таа. Интернетот досега има предизвикано многу романси, нудејќи експлозија на можности за социјална интеракција. Драматичната промена на статусот од „single“ во „in a relationship“ ги прави луѓето да се чувствуваат посигурни во новата врска. Меѓутоа јавната природа на социјалните мрежи исто така потенцијално предизвикува љубомора и недоверба. Анкета од 2011 година покажа дека Фејсбук е виновен за третина од разводите, како и разни несоодвени пораки до пријатели како и злобни постови и коментари. Во истражување објавено во 2010 година, повеќе од 80% од адвокатите во Америка изјавиле дека забележале пораст во користењето на социјалните мрежи како доказ за развод. Повеќе од една милијарда луѓе активно го користат Фејсбук, додека 550 милиони корисници се активни на Твитер, правејќи ги овие мрежи интригантни за истражувачите. Други истражувања покажуваат дека луѓето кои поминуваат долго време анализирајќи ја Фејсбук страната на партнерот, имаат огромна љубомора и недоверба. Истражувањата не можат точно да откријат зошто токму социјалните мрежи предизвикуваат вакво вид на проблеми. Засега, претпоставуваат д

Пронајдете не на следниве мрежи: