Како Тито го добил својот прекар „Тито“?

Loading...

Долго време постоело тврдење дека Тито го добил прекарот по римскиот цар Титус, па дуи и по пиштолот од марка ТТ-30.Долго време постоело тврдење дека Тито го добил прекарот по римскиот цар Титус, па дуи и по пиштолот од марка ТТ-30. Една од најчестите теории ја измислил Титовиот биограф Физрој Меклен кој тврдел дека прекарот доаѓа од спојување на два збора: Ти и То (Ти и Тоа). Но оваа теорија била поништена од самиот Тито уште кога бил издадена таа биогравкса книга во 1957 година.
Еден друг биограф, Владимир Дедиер пак тврдел дека прекарот доаѓа од еден хрватски писател од 18 век, Титуша Брезовачки. Меѓутоа Тито ја одбил и оваа теорија и решил сам да си напише биографија и да си ја каже вистината за да не се верува во лажни биографии.Тој во 1958 година напишал објаснување по ова прашање и тоа сè уште се наоѓа во архивата СКЈ во Белград. Тито објаснува дека за време на своите илегални активности за време на војната, користел две лажни имиња, едното е Руди и го користел само за внатрешни активности, а второто Волтер кое го користел само за активности во странство.
Повеќе на think.mkДолго време постоело тврдење дека Тито го добил прекарот по римскиот цар Титус, па дуи и по пиштолот од марка ТТ-

loading...
Loading...