Катастарот ќе побара продолжување на рокот за елаборати за легализација

Петнаесет илјади геодетски елаборати  неопходни за комлетирање документација за легализација на дивоградби не се доставени до општините до истекот на законскиот рок на крајот на минатата година поради што Катастарот ќе побара продолжување на рокот.Податоците од геодетските фирми покажуваат дека до крајот на декември лани 5.000 елаборати иако биле изготвени не биле подигнати од странките. Десет илјади елаборати геодетските фирми не успеале да изработат затоа што барањата за нив биле поднесени пред истекот на рокот и немале доволно време.
– Катастарот ќе ја информира Владата за ваквата состојба секако со барање за продолжување на рокот за доставување елаборати за да се даде простор овие 10.000 елаборати да можат  приватните геодетски фирми да ги изработат за да бидат доставени, а 5.000 елаборати граѓаните да ги подигнат и да ги достават до општините, рече  денеска на прес-конференција директорот на  Катастарот Славче Трпески.
Од март 2011  година кога започна процесот на легализација заклучно со 31 декември лани геодетските фирми примиле 240.000 барања за изготвување елаборати. Од нив 225.000 се изработени и се подигнати од странките.
Рокот за поднесување елаборати истече за барањата од граѓаните за легализација  поднесени во првиот рок за таа можност во 2011 година. Тогаш беа доставени над 360.000 барања, а досега во Катастарот се запишани 170.000 легализирани објекти.
Точната бројка на  граѓаните  кои воопшто не поднеле барања за изработка на елаборати, а побарале легализација, како што рече Трпески, ќе се знае откако ќе се вкрстат  податоците на геодетските фирми и на општините. Од поднесените 360.000 барања можно  е да има двојни или со еден елаборат да се бара бидат опфатени повеќе објекти.
Во дополнителниот рок за доставување барања за легализација на почетокот на минатата година беа доставени нови 80.000 барања. Тие треба да бидат комплетирани со геодетски елаборати до крајот на годинава.Податоците од геодетските фирми покажуваат дека до крајот на декември лани 5.000 елаборати иако биле изготвени не биле подигнати од странките. Десе

Пронајдете не на следниве мрежи: