Кина е спремна за Трета светска војна?

Loading...

Кинескиот професор Хан Ксудонг во изјава за „Пиплс дејли“ предупреди дека Пекинг треба да се подготвува за Трета светска војна, која ќе започне поради конфликтот на САД и Русија, околу Украина.Ксудонг наведе дека „светот влегол во нова ера во смисол на светското војување“, базирано на интернет и концептот на поморските сили.
„Веројатно Третата светска војна ќе се води за превласт на море и дека Пекинг мора да развие своја воена сила врз основа на светска војна, за да не стане пасивна жртва во идните случувања“- нагласува професорот и додава дека Кина мора да размислува за развивање на морските и воздушни воени сили.
Економистот Мартин Армстронг наведува дека забелешкит на Ксудонг се однесуваат и на Јапонија.„Популарноста за војна со Јапонија се повеќе расте во Кина. Треба да се внимава само Кина да не му се спротивстави на НАТО како Русија. Изгледите се дека ќе бидеме сведоци на конфликт во Азија кој забрзано се приближува“ – напишал тој на својот блог.Ксудонг наведе дека „светот влегол во нова ера во смисол на светското војување“, базирано на интернет и концептот на поморските сили.

loading...
Loading...