Кипот на Слободата крие ТАЈНА?

Loading...

Деведесет метри над пристаништето во Њу Јорк, гордо се издигнува Статуата на слободата, прочуена туристичка атракција, која годишно ја посетуваат 4,3 милиони луѓе.Сепак, нова контроверзна теорија, укажува на тоа дека прочуената Дама на Слободата (Lady Liberty) всушност би можела да биде маж. Елизабет Мичел, авторката на книга „Liberty Torch: The Great Adventure to Build the Statue of Liberty“, верува дека е како инспирација за лицето на популарната статуа, послужило лицето на болниот брат на скулпторот.
Во документарецот, кој минатата недела е прикажан на каналот Дискавери, авторката ги отфрлила вообичаените претпоставки – дека францускиот скулптор Огист Бартолди, ја засновал својата креација на ликот на својата мајка. Мичел верува дека тој на кипот му го подарил лицето на својот брат, поред чија постела често време поминувал.
„Кога ќе ја погледнам фотографијата на неговиот брат, структурата на неговото лице и лицето на статуата делува идентично.
Рамни образи, полни усни, истакнат нос и на некој начин загрижен поглед“, објаснила таа.Сепак, нова контроверзна теорија, укажува на тоа дека прочуената Дама на Слободата (Lady Liberty) всушност би можела да биде маж. Елизабет Мичел, а

loading...
Loading...