Климовски: Иванов спречи натамошни тензии со тоа што не му го додели мандатот на Заев

Loading...

 
Претседателот, имајќи ги сите информации дека антиуставната платформа ќе предизвика немири кај мнозинската заедница, си даде за право да не му го додели мандатот на Заев за да первенира понатамошни тензии кај мнозинската заедница и да го заштити уставниот поредок како што е предвиден во уставните решенија, изјави универзитетскиот професор Александар Климовски во „Отворено студио“ на ТВ НОВА.
  
Во однос на тоа – што понатаму? Климовски смета дека ништо не го  спречува Собранието да се конституира, да се избере претседател и да се донесе одлука за распишување на локални избори.
„Во однос на Влада, за мене прашањето е затворено. Мандатар нема, нема овластен предлагач на министри. Членот што му дава право на претседателот да го определи мандатот претставува не само право, туку и одговорност за последиците од доверениот мандат.  Следен чекор што може да го направи Собранието е да се самораспушти и да закаже нови избори“, изјави Климовски.
  
Во однос на тоа – што понатаму? Климовски смета дека ништо не го  спречува Собранието да се конституира, да се избер

loading...