Кои од Балканците најмногу сурфаат на интернет?

Loading...

На Балканот интернет се користи најмногу во Словенија, која е на 42. место во светот по број на корисници според бројот на население, а најмалку се сурфа во Турција, која е на 83. позиција. Овие порадоци се според извештајот на глобалната Броудбенд комисија за дигитален развој.На Балканот, второ место по Словенија е Босна и Херцеговина, која во светски рамки е на 45. позиција, а зад неа следуваат Македонија (49), Хрватска (50), Црна Гора (58) и Грција (59).
Бугарија е на 62-то место во светот, а по неа се Албанија (65), Србија (75) и Турција на (83).

Во Исланд најмногу се користи интернет, каде околу 96 отсто од населението редовно користи Интернет.
И покрај високиот развој на глобалната мрежа над 90 отсто од населението во 49 најслабо развиени земји во светот воопшто немаат пристап до Интернет, покажува извештајот на комисијата.На Балканот, второ место по Словенија е Босна и Херцеговина, која во светски рамки е на 45. позиција, а зад неа следуваат Македониј

loading...
Loading...