Кои се десетте најпрофитабилни песни во историјата на музиката?!

Loading...

Ако сакате да направите многу пари во музичката индустрија треба да научите како да пишувате песна. Поточно, не е доволно да напишете било каква песна, треба да знаете како се пишува хит.Ако сакате да направите многу пари во музичката индустрија треба да научите како да пишувате песна. Поточно, не е доволно да напишете било каква песна, треба да знаете како се пишува хит.
Следниве автори добро го знаеле тоа. Ви ги претставуваме десетте песни и нивните автори коишто оствариле најголема заработувачка на сите времиња.
10. Mel Torme – “The Christmas Song” (1944). Проценета заработувачка: $19 милиони.
Авторот на оваа песна е евреин којшто ја напишал музиката и песната за само 45 минути за време на топлото лето во Чикаго, кога имал само 19 години. Песната е изведувана од стотици артисти вклучувајќи ги Bob Dylan, Frank Sinatra, NSYNC и многу други. И покрај тоа што има напишано повеќе од 250 песни во својата кариера, “The Christmas Song” е најголемиот финансиски успех на Мел. Сигурни сме дека е непроценливо и чувството вашата песна да е причина за толку многу насмевки и еуфорични мигови на еден ваков убав ден.
9. Roy Orbison & Bill Dees – “Oh Pretty Woman” (1964). Проценета заработувачка: $19.75 милиони.
Песната беше голем хит уште во 1964-та, но го достигна врвот на својата популарност 25 години подоцна кога Jullia Roberts и Richard Gere ги одиграа своите улоги во еден од најдобрите филмови што го знаеме којшто го носи истиот наслов како и познатата песна “Pretty Woman”. Песната е посветена на сопругата на Рој Орбисон, инспирирана од нивната конверзација во која Роб ја прашува пред излегување дали и се потребни малку пари, на што таа му одговара “ Убавата жена никогаш нема потреба од пари ”.
Точно пред својата смрт Bill Dees кажал дека сеуште заработува $100-$200 илјади долари годишно приход од авторските права за песната, скоро педесет години подоцна.
Повеќе на ТЗМ.МКАко сакате да направите многу пари во музичката индустрија треба да научите како да пишувате песна. Поточно, не е дово

loading...
Loading...