Кои се најмоќните луѓе во светот?

Loading...

Меѓу нив се луѓе од Кина, Индија па се до Блискиот Исток, Европа и Америка. Милјардери, но и „лоши момци“, пртседатели на држави, мјинистри, директори итн…
Оваа листа е составена според истражувањата на Форбс, но и на други истражувања како Институтот за комуникации, списокот на најдобри банкари и Ројтерсовиот список.
Па во оваа листа влегоа: Кинезот-Џилнпинг, Рахул Ганди (индиец), Сергеј Лавров (русин), Барак Обама, неговата сопруга Мишел, парот Клинтон, Владимир Путин, Далај Лама, Банки Мун, Аунг Сан Су Чи, Мајкл Блумерг, Џон Бренан(директор на ЦИА) Александар Ботникоф (ФСБ), и шефот на руската мафија-Семион Моглиевиќ. Во последно време оваа елита на моќни луѓе не ја сочинуваат само луѓе од Северна Америка и Европа, туку и од Латинска Америка и Азија, па така на листата влегува и Алико Дангноте( кралот на цементот и шеќерот).
Жените на оваа листа имаат мала застапеност, па може да се констатитира дека најмоќите жени се најмногу застапени во политиката, а само три проценти во економијата и бизнисот. Па на листата ја има Џенин Хенис Плешхерт- холандска министерка.
Во продолжение ја има и листата на најголеми увозници на оружје. Па така најголем увозник е Индија, па Кина, САД, Турција и на крај Пакистан. А најмногу оружје извезуваат: САД, Кина, Украина и Германија.
Најголем светски бренд е Кока Кола, се произведува во 207 држави во светот. Виртуелната моќ ја има Фејсбук, па Гугл и Јутуб.Меѓу нив се луѓе од Кина, Индија па се до Блискиот Исток, Европа и Америка. Милјардери, но и „лоши момци“,

loading...