Кој е адвокатот на ѓаволот?

Loading...

Контроверзниот француски адвокат Жак Вержес на јавноста и е добро познат по својот прекар „Адвокатот на ѓаволот“. Тој почина на 15-ти август годинава од природна смрт, потврди член на француската национална асоцијација, Кристијан Шариер-Бурназел кој бил информиран од неговото семејство. Жак Вержес со право е нарекуван адвокат на ѓаволот поради контроверзните личнсти кои ги застапувал, како и случаите кои ги добивал. 
Тој бил вклучен во  процесите против поранешниот претседател на Брегот на слоновата коска, Лоран Гбабо, екс-претседателот на Мали, Муса Траоре, еден од лидерите на Црвените кмери и поранешниот српски вожд Слободан Милошевиќ. 
Покрај во процесите против Милошевиќ и Самфан, адвокатото на ѓаволот беше познат и по  неговите учества во големите судски процеси, како случајот на меѓународниот терорист Илич Рамирез Санчез, попознат по прекарите Карлос и Чакалот, нацистичкиот злосторник Клаус Барби кој го водел одделот на злогласната нацистичка полиција гестапо во францускиот град Лион во текот на Втората светска воја, како и на поранешниот егзекутиран ирански диктатор Садам Хусеин. 
Во 2002 година Жак Вержес го застапуваше поранешниот југословенски и српски претседател Слободан Милошевиќ пред Европскиот суд за човекови права. По смртта на Милошевиќ во 2006 година, тој повеќепати негативно зборуваше на адреса на Меѓународниот кривичен суд за воени злосторства сторени на територијата на поранешна СФРЈ (Хашкиот трибунал) и беше член на ткн Меѓународен комитет за заштита на Милошевиќ.
Во 2008 година, Вержес ги застапуваше интересите на еден од лидерите на Црвените кмери, Кхиеу Самфан, обвинет за злосторства против човечноста, случај особено познат по тоа што адвокатот го застапуваше својот клиент во жалбата за нелегален притвор.
Во периодот од 1975 до 1979 година Кхиеу Самфан беше шеф на кмерската држава, заземајќи ја третата според рангот позиција во хиерархијата на црвените кмери. Смафан се запознал со Вержес во текот на 1950-те која овој учел во Париз и активно ги посетувал местата на кои се собирале француските интелектуалци наклонети кон левицата, тврдат француските медиуми.
Исто така, во Лондон, Џовани ди Стефано бил обвинет за измама. Тој е обвинет за лажно претставување, затоа што наводно воопшто не поседувал диплома за адвокат. Обвинет е и за противзаконско присвојување на имот на своите помалку познати клиенти. Адвокатот на ѓаволот односно Вержес тврди дека е невин.
Во последните неколку години, британските судови, постојао го повикувале да ја докаже својата способност, но милионерот се оглушувал на повиците.
Постојат некои тврдења дека адвокатот на ѓаволот ја платил и свадбата на Цеца, а за тоа прочитајте повеќе на mkd-news.com. Жак Вержес со право е нарекуван адвокат на ѓаволот поради контроверзните личнсти кои ги застапувал, како и случаите кои ги добивал. 
Т

loading...
Loading...