Која е најголемата валкана тајна на највисоките згради во светот?

Loading...

Мораме да ве разочараме! Најголемите згради на светот имаат валкана тајна. Всушност тие се обична измама. Еве за што се работи.Организацијата “Council on TallBuildings and Urban Habitat”, направи анализа на највисоките згради на светот и откри дека тие, пред се се направени со цел да ги воодушеват посетителите. Тоа значи дека голем дел од нивната внатрешност е не-функционална.
Да речеме Бурж Калифа, најголемата зграда на светот, висока 830 метри, има дури 244 метри горни спратови кои се потполно празни. А без тие спратови, таа би била единаесетта зграда во Европа.
Лудо зарем не?
Да, но тоа не е некоја нова вест. Дури и “Empire State Building” е направена со истиот трик како и  останатите “највисоки згради на светот”. Тоа е направено се со цел долните катови да можат да ја издржат масата на горните катови.
 

Извор: think.mkОрганизацијата “Council on TallBuildings and Urban Habitat”, направи анализа на највисоките згради на светот и откри дека тие, пре

loading...
Loading...