КОЛКУ и ШТО треба да вежбате секој ден за да спречите појава на рак и срцеви заболувања?

Loading...

Нема сомнеж дека редовното вежбање помага во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања и рак на дебелото црево, на градите, како и дијабетес. Но колку и што треба да правите за тоа да ви помогне?Според СЗО и истражувањето што го спровеле, постојат детални мерки за мерење на метаболизмот, но претворено во разбирливи активности тоа изгледа вака.
На пример, во еден ден треба да ги направите сите овие работи:
„10 минути качување по скали, 15 минути чистење со правосмукалка, 20 минути работење во дворот, 20 минути трчање и 25 минути одење или возење велосипед“
Или пак:
„1 час возење велосипед, 30 минути шетање на куче со ланец и половина час готвење и миење садови“
Или пак:
„Еден час брзо трчање“.
Се што правите во денот ви помага да го забрзате метаболизмот, па дури и вршењето домашни обврски, како земање на децата од училиште.
Ако ги достигнете овие мерки предвидени од СЗО, ќе имате намален ризик од:
5% за рак на дојка
17% за рак на дебелото црево
21% намален ризик за дијабетес
24% за срцев напад.Според СЗО и истражувањето што го спровеле, постојат детални мерки за мерење на метаболизмот, но претворено во разбирливи активности тоа изгледа ва

loading...