Колку пари трошат Македонците за Велигден?

Loading...

Анализата на велигденски трошоци покажува дека минимумот пари што му се потребни на едно семејство за само еден ручек во продолжениот викенд што следува варира од семејство до семејствоГраѓани чии семејства преживуваат само од една плата, за нив Велигден не може да биде голем трошок, затоа што не можат да си го дозволат.
Но има граѓани кои можат да си го дозволат Велигден и го поминат во домашна атмосфера со богата трпеза. Покрај овие постојат и граѓани што за овој празник заминуваат и во семејни викендички во околината на градот, а некои одат и на патувања надвор од државата.
Но, секое семејство што сака да има богата трпеза троши поголема сума пари за Велигден, затоа што традиционално одат така работите.
Во Македонија просечно за празников се трошат од 3 000 денари па се до 10 000 денари. Граѓани чии семејства преживуваат само од една плата, за нив Велигден не може да биде голем трошок, затоа што не можат да си го дозволат.

loading...
Loading...