Кривичен суд: Претставките на СЈО до Советот претставуваат притисок и закана врз судиите

Loading...

Во однос на соопштението на СЈО дека поднеле претставки против судии од Основниот суд Скопје 1 – Скопје пред Советот за утврдување факти, јавноста имаше можност да се запознае со односот и стручноста на Обвинителите од ова Јавно обвинителство кон судот кое го покажаа на последната главна расправа во предметот поврзан со настаните од пред Општина Центар, а овие преставки пред Советот се уште еден од низата притисоци и закани врз судиите да одучуваат како што очекуваат и посакуваат од СЈО во постапките кои ги водат пред судот, соопштуваат денес од Кривичниот суд. 
-Постапувајќи по жалба на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите ( СЈО ) во однос на решение на судија на претходна постапка за утврдување на законитоста на извршен претрес на обвинителите од ова обвинителство кај осомничено лице, Кривичниот совет при Основниот суд Скопје 1 – Скопје донесе решение со кое ја уважи жалбата на СЈО и предметот го врати на повторно одлучување кај судија на претходна постапка, стои во соопштението.
Основниот суд Скопје 1 – Скопје ги демантира наводите објавени на одредени медиуми, повикувајќи се на информации од СЈО,  дека со оваа одлука на советот, не постои пречка прибавените докази од претресот да се користат во постапка, со оглед да Кривичниот совет има донесено решение за враќање на предметот кај судија на претходна постапка на повторно одлучување.
  
-Постапувајќи по жалба на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на кому

loading...