Македонците произведуваат лешник за познатиот Нутела крем!

Loading...

Производството на лешници во земјава станува се поатрактивен агробизнис. Земјоделците се повеќе се интересираат за начинот на производство, набавката на садници, производствените трошоци и нормално заработката. Производството на лешници во земјава станува се поатрактивен агробизнис. Земјоделците се повеќе се интересираат за начинот на производство, набавката на садници, производствените трошоци и нормално заработката. Оние кои веќе се зафатиле со овој бизнис велат дека ако сериозно се посветите на производството, пласманот од лешници носи солидни приходи, пишува порталот Фактор.мк.
Сашо Крстевски од Скопје веќе втора година одгледува лешници. Почнал со 1.000 садници на површина од два хектари. Садниците ги набавил од Италија.
– Идејата за одгледување на лешници ја добив од роднини и пријатели кои што живеат и работат во Италија, а кои исто така се занимаваат со одгледување на лешници. Еден садник чини 3 евра (садникот е сертифициран за субвенции) и го набавив од Италија, вели Крстевски.
сорта која што при одгледувањето бара минимум трошоци и е барана на светските пазари. Засега таква сорта е италјанската  Тонда џентиле де ла ланге, која се користи за производство на светски познатиот крем Нутела. 
Повеќе на najadise.mkПроизводството на лешници во земјава станува се поатрактивен агробизнис. Земјоделците се повеќе се интересираат за нач

loading...
Loading...