Македонска Каменица доби современ мамограф

Македонска Каменица доби мамограф, истиот е веќе инсталиран и во тек е обука за негово користење. Министерот за здравство и вицепремиер, Никола Тодоров кој вчера беше во работна посета на Македонска Каменица истакна дека станува збор за современ мамограф кој го има само во неколку болници низ Македонија.-Со набавката на овој мамограф за првпат во Македонска Каменица се инсталира ваков уред кој што ќе овозможи рана детекција на малигдни заболувања кај женската популација, прегледи и скрининг за рак на дојка. Заради вакви прегледи жените од Македонска Каменица одеа по другите здравтвени центри  во околината, рече Тодоров.
Мамографот ќе помогне на многу пацинети да ја добијат потребната услуга во местото на нивното живеење.
Инвестицијата е околу 7 милиони денари.
-Со набавката на овој мамограф за првпат во Македонска Каменица се инсталира ваков уред кој што ќе овозможи рана детекција на малигдни заболувања к

Пронајдете не на следниве мрежи: