Марија оштети брана која може потполно да пукне

Последиците од катастрофалниот ураган Марија и во наредниот период може да претставува голем проблем за веќе разорениот Порторико.
 Браната Гуахатака која се наоѓа на северозападот на државата би можела потполно да пукне доколку продолжи приливот на вода.

Браната напукнала по ураганот од петта категорија, потврди гувернерот на Порторико, Рикардо Росељо.
-Браната пропушта вода. Дел од неа е изграден од бето, а дел од земја, така што водата поминува меѓу нив, ерозијата е зголемена, постои опасност дека во некој момент може потполно да пукне, истакна Росељо.
Тој дел на Порторико се уште е отсечен од светот, така што спасувачите и надлежните служби морале да одат од куќа во куќа за да ги предупредат жителите на можна катастрофа.
Се проценува дека доколку браната продолжи да пука, во опасност ќе бидат околу 70.000 луѓе.
Браната Гуахатака која се наоѓа на северозападот на државата би можела потполно да пукне доколку продолжи приливот на вода.

Браната напукнала по ураганот од петта категорија, потврди гувернерот на Порторико, Рикардо Росељо.
-Браната пропушта вода. Дел од неа е изграден од бето, а дел од земја, така што водата поминува меѓу нив, ерозијата е зголемена, постои опасност дека во некој момент може потполно да пукне, истакна Росељо.
Тој дел на Порторико се уште е отсечен од светот, така што спасувачите и надлежните служби морале да одат од куќа во куќа за да ги предупредат жителите на можна катастрофа.
Се проценува дека доколку браната продолжи да пука, во опасност ќе бидат околу 70.000 луѓе.
 
Браната Гуахатака која се наоѓа на северозападот на државата би можела потполно да пукне доколку продолжи приливот на вода.

Пронајдете не на следниве мрежи: