Митови за стриите кои треба да ги знаете!

Loading...

Веројатно нема жена која немала проблем со стрии. Тие не се болест, но воопшто не се пријатни. Создаваат вишок грижи, особено кога треба да се свлече облеката. Зрелите и интелигентни мажи се свесни дека тоа не е којзнае каков проблем и не го гледаат како недостаток.Често дури и не ги забележуваат. Но, сепак тие ги тераатповеќето жени да се чувствуваат непријатно.
Еве ги најважните митови за стрии, на кои не треба да верувате.
1. „Невозможно е да се избегне добивањето стрии“
Можеби главниот фактор за нивната појава е генетиката, но постојат начини нивната појава да се одложи максимално. И тоа е хидратацијата. Таа обезбедува максимална еластичност на кожата, со што ја штити од драстичното растегнување и појавата на непријатните линии.
2. „Слабите жени немаат стрии“
Никој не е имун, бидејќи стрии се добиваат од растегањето на кожата, а тоа се случува од многу причини – пубертет, бременост, екстремно брзо слабеење или дебелеење. Дури и слабите дами се соочуваат со тоа, па нема како да ги избегнат.
3. „Слабеењето ќе ги натера да исчезнат“
Напротив. При слабеење најчесто се појавуваат, особено ако стане многу брзо. Тогаш се појавуваат и се забележливи. За да ја заштитите кожата во овој процес, треба да изберете побавно намалување на килограмите – по еден килограм на недела најмногу. Така телото ќе се адаптира подобро.
4. „Стриите можат да исчезнат сами од себе“
За жал, тоа нема да се случи. Има мали шанси да избледат, но може и да се должи само на фантазирањето. Она што може да помогне се производи со витамини А и Е, кои ја подобруваат еластичноста на кожата, го стимулираат производството на колаген, што пак ја подобрува текстурата и бојата на кожата.
5. „Само кај жените се појавуваат стрии“
Всушност, не е точно. Да, поретко се среќаваат кај мажите, но кај нив поретко се случува ненадејна промена во тежината. Кај оние кои се симнале многу килограми, исто така, има огромна веројатност да се појават стрии.Често дури и не ги забележуваат. Но, сепак тие ги тераатповеќето жени да се чувствуваат непријатно.
Еве ги најважните митови за стрии, на к

loading...