Мизо: „Костал“ ја одбра Македонија покрај силната конкуренција

Loading...

Во одлучување на Костал на која локација ќе ги прошири своите производствени погони во Европа, Македонија победи од неколку причини, изјави за ТВ Нова директорот на технолошко индустриските развојни зони Виктор Мизо.Пред сѐ, вели Мизо, важна е поддршката што му е дадена на инвеститорот, како и видот и квалитетот на информациите при носењето на одлуката, а истовремено сето она што сме го ветиле е исполнето од наша страна и сето оди според договореното.
„Она што беше важно посебно за охридско-струшкиот регион е историјата, начинот, каков вид на производи, каков вид на компании порано работеле овде. Токму овде, во комплексот на поранешно ЕМО, компанија која беше бренд не само во Југославија, туку и во Северна Африка и на Блискиот Исток, дури и во Нигерија, видоа дека тука има луѓе кои можат и кои порано работеле електромеханички, дизајнерски активности, производствени активности, што значи дека со дообука, со преквалификација и вработување на дел од поранешните вработени во ЕМО, но и нови, млади луѓе од целиот регион, може овде да најдат конкурентна локација“, вели Мизо.
„Затоа сме среќни што во рамките на поранешно ЕМО веќе имаме околу 5740 м2 кои веќе се функционални“, додаде Мизо.Пред сѐ, вели Мизо, важна е поддршката што му е дадена на инвеститорот, како и видот и квалитетот на информациите при носењето на одлуката, а истов

loading...