Млади лекари од Сиера Леоне веќе втор ден штрајкуваат со глад

Млади лекари од Сиера Леоне веќе втор ден штрајкуваат со глад за да го свртат вниманието на недоволно добрата заштита на лекарите кои ги лекуваат заразените од ебола, соочувајќи се секојдневно и самите со ризикот да заболат, пренесува МИА.Студијата што ја објави државниот Центар за контрола и превенција на болести покажува дека лекарите и медицинскиот персонал заболуваат сто пати повеќе отколку останатите групи на возрасно население во земјата, каде од ебола се заразени 17.800 лица.
Во текот на минатата недела тројца лекари починаа во Сиера Леоне од зараза со ебола, што беше повод здружението млади лекари вчера да стапи во штрајк со глад, со барање за соодветно лекување на медицинскиот персонал во соодветна болница, како и подобра обука и адекватна заштитна опрема.Студијата што ја објави државниот Центар за контрола и превенција на болести покажува дека лекарите и медицинскиот персонал заболуваат сто пати пов

Пронајдете не на следниве мрежи: