Молња одеднаш уби над 300 ирваси

Повеќе од 300 диви ирваси се пронајдени мртви откако гром погоди висорамнина на југот од Норвешка.Невреме го погоди овој регион во петокот, а норвешкиот инспекторат за природа извести дека на висорамнината Хардангервид се пронајдени 322 тела на ирваси.
Сепак, од таму нагласуваат дека тоа е невообичаена висока бројка на настрадани животни, како и фактот дека ирвасите биле толку блиску збиени,
Поголем дел од висорамнината е во границите на национален парк, кој што е популарна локација за рекреација и дом за околу 10.000 диви ирваси.
Удар од гром и до сега бил кобен за групи животни, но ова е најголем број на животни загинати од една молња.Невреме го погоди овој регион во петокот, а норвешкиот инспекторат за природа извести дека на висорамнината Хардангервид се пронајдени 322 тела на

Пронајдете не на следниве мрежи: