НА ДЕНЕШЕН ДЕН 29 Февруари

Loading...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН 29 Февруари 1810 Фредерик Франсоа Шопен, полски композитор и пијанист, наречен поет на клавирот.
1917 Лондонската метро-станица „Портланд Руд“ го добива името „Грејт Портланд Стрит“.
1921 Благоја Корубин, македонскиот научник на полето на македонскиот литературен јазик.
1929 Марија Мирчов – Скаловска, истакната македонска оперска и концертна пеачка.
 1643  почина Џироламо Фрескобалди, Италијански оргулист и композитор, најголем мајстор на оргули во своето време.
1810       Фредерик Франсоа Шопен, полски композитор и пијанист, наречен поет на клавирот.
1917       Лондонската метро-станица „Портланд Руд“ го добива името „Грејт Портланд Стрит“.
1921  роден   Благоја Корубин, македонскиот научник на полето на македонскиот литературен јазик.
1929  родена Марија Мирчов – Скаловска, истакната македонска оперска и концертна пеачка.
1983       Станка Златева, бугарски борач.
1992       Во Сараево е убиен Никола Гардовиќ, прва жртва на војната во Босна и Херцеговина.
1994       Владата на Словачка донесе одлука за признавање на Македонија и за воспоставување на дипломатски односи на ниво на амбасади.
1997  Изгоре Планинарскиот дом „Дервен“‎‎, еден од најстарите во Македонија (изграден 1951 година).
1994  роден  Џастин Бибер, канадски поп/Р&Б пејач-текстописец и актер.

 1643  почина Џироламо Фрескобалди, Италијански оргулист и композитор, најголем мајстор на оргули во своето време.
1810   &nb

loading...
Loading...