На прагот сме на ново ледено доба!

Loading...

„Живееме на крајот на периодот меѓу две ледени доба и треба да се подготвуваме за ново. Во иднина ќе биде толку студено, што ледената прекривка ќе се прошири до денешните тропски предели, “, велат јапонските научници.Јапонскитот научник, познатиот океанолог – Мотокака Накамура истакнува дека на Земјата се регистрирани вкупно 15 ледени доба од по 10.000 години.
Врз основа на долгогодишно следење на климата во светот тврдат дека сме на самиот влез во ново ледено доба, за што сведочат целосни пореметувања на досегашните климатски услови во разни делови на планетата.
Метеоролозите соопштија дека околу 187 милиони луѓе може да ги почувствуваат ефектите на „поларен вортекс“, постојан циклон присутен во близина на половите, кој се помалку успева да ја запре масата на студен и влажен воздух од Арктикот, и таа се шири на пониските географски ширини.
Екстремно студен воздух во изминатите денови го зафати американскиот Среден запад, јужните и источните делови на САД, како и источна Канада. Таму беа измерени екстремно ниски температури што достигнуваа дури до минус 55 целзиусови степени.Јапонскитот научник, познатиот океанолог – Мотокака Накамура истакнува дека на Земјата се регистрирани вкупно 15 ледени доба од по 10.000 години.

loading...
Loading...