На скопскиот аеродром “Александар Велики“ запленети 20.000 евра

Loading...

Во два одвоени случаи царинските службеници на скопскиот аеродром “Александар Велики“ заплениле 155.000 дански круни (околу 20.000 евра), 11.000 швајцарски франци и 1.400 евра.Во првиот случај станува збор за рачен куфер кој бил пронајден кај дански државјанин кој имал намера да отпатува за Истанбул, а во него биле пронајдени непријавени 230.000 дански круни. Според законот, на патникот му биле вратени 75.000 дански круни, противвредност на 10.00 евра – а тоа е износот што нерезидент може слободно да го изнесе од државата, а 155.000 дански круни се привремено задржани.
Во другиот случај станува збор за македонски државјанин кој допатувал од Базел а во неговиот паричник биле непријавени 22.100 швајцарски франци и 1.400 евра. Согласно прописите, на патникот му биле вратени 11.100 франци – противвредност на 10.000 евра, аостанатата сума е привремено задржана.
И во двата случаи против патниците се поведени прекршочни пријави.Во првиот случај станува збор за рачен куфер кој бил пронајден кај дански државјанин кој имал намера да отпатува за Истанбул, а во него биле пронај

loading...