Најубавите цитати од Иво Андриќ

Loading...

Уживајте во најубавите бисери на мудроста на југословенскиот писател и нобеловец – Иво Андриќ. 
–          Тоа што не боли не е живот, тоа што не поминува не е среќа.
–          Дојдоа времиња во кои паметниот замолкна, будалата проговори, а расипникот се збогати.
–          Се додека има мрак, ќе има и зора.
–          Зависта кај луѓето е гнев на боговите.
–          Заборавот е еден од неопходните елементи во развитокот на животот.
–          Не знам дали сум спиел, ама знам дека сум сонувал.
–          Бескорисно е продолжувањето на животот во староста. Младоста е онаа која треба да биде продолжена.
–          Она што може да биде и не може да биде, на крајот, секогаш му се покорува на она што мора да биде.
–          Нема погрочлив пијалок од разделбата, поцрн леб од самотијата, ниту потешка смрт од чекањето.
–          Вие сакате да дејствувате со зборовите и ликот, јас сакам да зборувате со факти и дела.
Copyright 2013 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.Уживајте во најубавите бисери на мудроста на југословенскиот писател и нобеловец – Иво Андриќ. 
–      &

loading...