НАРОДНО ВЕРУВАЊЕ: Ако на Велигден паѓа снег..

Loading...

Жителите на селото Ракита во Бабушница се збунети.  Снегот од синоќа не престанува да паѓа…Бабушница – Во бабушничкото село Ракита , но и во околните села на Звоначкиот крај, од синоќа непрестанато паѓа снег, а жителите велат дека дебелината на снежната покривка е негде околу 10 сантиметри.
Една од жителките на селото Ракита, Душица Соколова вели дека снегот почнал да паѓа уште синоќа.
„Моментално има десетина сантиметри снег, додека во селата со поголема надморска височина  падна уште повеќе снег. Поради фактот што не е многу ладно, односто дека температурата е нешто над нулата, снегот брзо се топи, но не престанува да паѓа. Се надеваме дека температурата нема да падне под нулата инаку ќе предизвика штета на посевите,“ вели Душица.
Кога станува збор за народните верувања…Погледнете на следната страна:

 
Кога станува збор за народните верувања, старите од овој крај велат дека ако за Божиќ нема снег, ќе има за Велигден.
Оваа година навистина така и се случи.
Снег има и на Стара планина. По податоците на скијалиштата на Србија, на Ски центарот „Jabucko ravniste“ на Стара планина моментално има околу 7 сантиметри снег.
На следниот ЛИНК погледнете зошто чукаме во дрво!Бабушница – Во бабушничкото село Ракита , но и во околните села на Звоначкиот крај, од синоќа непрестанато паѓа снег, а жителите велат дека д

loading...
Loading...