НАСА предупредува: Го преживеавме најтоплото лето, но нè чека пекол!

Loading...

Американската вселенска агенција НАСА, објавила во понеделникот извештај во кој се наведува дека температурата на глобално ниво во август оваа година била највисока која некогаш била забележана.Имено, НАСА, прв пт почнала да ја забележува температурата на глобално ниво во 1880 година, па така, оваа година измерена била највисоката температура во последните 136 години.
Научниците, во својот извештај објасниле дека јули е обично најтоплиот месец во годината, но овој пат се покажало дека август бил најтопол. Ваквото покачување, би можело да има катастрофални последици.
Оваа година, август бил потопол во просек за 0,98 степени, од просечни кои се забележани во периодот измеѓу 1951 и 1980 година.
„Истакнуваме дека долгорочните последици се најважни за сфаќање на промената која се случува и која влијае на нашата планета“, напишал во извештајот Гавин Шмидт.

Со растот на глобалната температура брзо се зголемуваат и температурите на Арктикот, па со самото загревање на Земјата, доаѓа до топење на ледот. Ледот ја рефлектира сончевата енергија назад во вселената, а кога ќе се стопи, водата и камењата кои остануваат по топењето, апсорбираат повеќе сончева енергија, поради што температурите на тоа подрачје се зголемени.
Она што создава проблем со климатските проблеми е фактот дека не се работи за брза катастрофа. Се работи за бавен проблем, на дневно ниво, кој луѓето не можат да го видат.Имено, НАСА, прв пт почнала да ја забележува температурата на глобално ниво во 1880 година, па така, оваа година измерена била највисоката температ

loading...